Gitár

Gitár vásárlás és a tartozékok, kiegészítők kiválasztása

A hangszer kiválasztása

Mindegy, hogy elektromos vagy akusztikus gitárral kezd az ember a lényeg, hogy kényelmes legyen annak aki majd játszik rajta. Javasolni az akusztikus gitárt szoktam mert lényegesen olcsóbban be lehet szerezni és nem kell hozzá erősítő (ami elég nagy plusz költség). Érzésre lehet olyan egy akusztikus gitárt megfogni mint egy elekromost, mivel lehet kapni olyan vékony nyakú akusztikus gitárokat is, melyek egy az egyben ugyanolyan kényelmesek, mint az elektromos.

A gitár ára:

Egy olcsóbb, használt akusztikus gitár ára kb. 10000 és 15000 Ft között van. Ennél olcsóbbat nem érdemes (drágábbat pénztárca szerint lehetséges) vásárolni. A használt gitár előnyei: Ebben az árfekvésben minden új gitárnak a vásárlás után csökken az értéke, tehát találhatunk egy újonnan 25-30000 Ft-os hangszert akár 15000 Ft-ért használtan. Ilyen gitárokat az interneten vagy a használt hangszerekkel is foglalkozó hangszerboltokban lehet keresni. Vásárlás előtt érdemes végignézni az egész testet mert lehetnek rajta festék lepattogzások és egyéb látható hibák, esetleg otthoni "javítgatások", ugyanis ezek csökkentik a gitár értékét.

Az új hangszerek alsó árakategóriája 15000 Ft körül van. Amitől olcsó: Nem jó minőségű fából van a test, a fogólap, a híd, alacsony minőségű hangolókulcsokkal van felszerelve, nincs lakkozva, és lehet, hogy az illesztések sem elég finoman és precízen megmunkáltak. Tehát, ezeknél a hangszereknél a felhasznált anyag minőségén és az összerakás precizitásán spórolnak a gyártók. Előnye: Olcsó és ugyanúgy meg lehet tanulni ezeken a hangszereken bármit játszani mint a drágább árkategóriájú testvéreiken, maximum nem fognak olyan szépen szólni.

Az ajánlott árfekvés: 20-25000 Ft-os vagy magasabb bolti ár. Ezek a hangszerek már jó fából vannak, nagyon jók az illesztések. A gitártanulás szempontjából ezek ideális hangszerek.

Tartozékok

Húrok

(Akusztikus) klasszikus gitárra nylon húrokat érdemes feltenni, mert nem fogja megvágni a tanuló ujját, és lágyabb hangzása is van.

(Akusztikus) western gitárra vastag, fém húrokat raknak fel, emellett nagy a húrnyomás (nehezebb lenyomni a húrt), ezért ezt a gitárt kezdésnek kevésbé ajánlanám.

Elektromosra csak fém húrokat lehet feltenni, de ennél a hangszernél lehet vékonyabb húrkészletet venni, ezáltal nem lesz olyan kellemetlen a kezdés.

Tok

Vásárlásnál oda kell figyelni, hogy a gitárhoz adnak-e tokot, hiszen feltétlenül szükséges, azonban elképzelhető, hogy a gitár árában nincs benne, ebben az esetben külön kell venni hozzá. Erről érdemes érdeklődni az eladóknál.

Pengető

Pengetőből különböző vastagságúakat lehet vásárolni, én a 2.0 mm-eset ajánlom mert lágyabb hangja van mint a vékonyabb pengetőknek. Emellett kevésbé kopik és pengetés közben sem lehet eltörni. Érdemes beszerezni belőle 3-4 darabot, mivel gyakran eltűnnek, nem árt a tartalék.

Hangoló, metronóm

Mindkettő fontos és szükséges is, hogy legyen. Pár ezer forintért megvásárolhatóak hangszerboltokban, de ha van okostelefon, vagy táblagép akkor letölthetőek alkalmazás formájában.

Elektromos gitárhoz

Feltétlenül szükséges egy erősítő. Az erősítőknél ugyan az a helyzet mint a hangszereknél, van ami olcsó és végzi a dolgát, és van amit meg kell fizetni rendesen, de az cserébe gyönyörűen szól. Két fajtája van az erősítőknek: A tranzisztoros és az elektroncsöves erősítő. Az előbbi az olcsóbb, az utóbbi a drágább árfekvésben helyezkedik el. Kezdetben mindenképpen egy olcsóbb tranzisztoros erősítőt javaslok ami 30 wattnál nem nagyobb teljesítményű. Ennél nagyobb erősítőt otthon általában nem lehet kihasználni mivel mindenkinek vannak szomszédjai és egyébként sem nagy élmény, ha a szobába megsüketít az erősítő.

Az erősítőhöz szükséges jack kábel, amivel a gitárt és az erősítőt összekötjük.